W tych małych, białych kulkach kryje się prawdziwa moc. Możecie przygotować z nich wiele ciekawych potraw i deserów. Tapioka to granulki skrobiowe otrzymywane z manioku. Roślina ta rośnie w Afryce, Azji i Ameryce Południowej.
Tapioka granulki — zastosowanie
Zastanawiacie się, jak gotować tapiokę? Najlepiej w mleku. Zyska wtedy ciekawy, kremowy smak. Tak przygotowane granulki świetnie sprawdzą się do deserów. Możecie zrobić z nich naprawdę pyszne puddingi.
Wiecie, że z tapioki robi się słynny napój Bubble Tea? Przygotowuje się go na bazie herbaty oraz mleka. Najważniejszym składnikiem są jednak kolorowe kulki, czyli właśnie tapioka. Jeśli macie ją w domu, możecie zrobić Bubble Tea samodzielnie.
Tapioka granulki — właściwości odżywcze
Tapioka to produkt, który powinien znaleźć się w kuchni każdego, kto ceni sobie zdrową żywność. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. To świetne źródło węglowodanów w diecie osób cierpiących na celiakię i choroby związane z układem trawiennym.
Dostępność oraz ceny produktów w sklepie stacjonarnym mogą różnić się od cen w sklepie internetowym.