Przygotowanie pysznego sushi wcale nie jest takie trudne. Jeśli chcecie zrobić je samodzielnie, musicie mieć tylko odpowiednie składniki. Dobry ryż do sushi to podstawa i najważniejszy element tego japońskiego dania.
Ryż do sushi — jaki powinien być?
Zastanawiacie się jaki ryż do sushi wybrać? Przede wszystkim powinien być on odpowiednio kleisty. Tylko taki zapewni, że sushi będzie się rozpadać. Ryż do sushi Targroch sprawdzi się idealnie, ponieważ ma okrągłe i bardzo krótkie ziarna, które po ugotowaniu pozwalają na łatwe formowanie.
Jak przygotować ryż do sushi?
Ryż do sushi wymaga odpowiedniego przygotowania. Na jedną szklankę ryżu, powinno przypadać 1,5 szklanki wody. Należy gotować go na bardzo małym ogniu przez około 20 minut, aż wsiąknie całą wodę. Pamiętajcie, aby często mieszać, ryż, ponieważ łatwo go przypalić. Po wyłączeniu palnika musicie pozostawić go na jeszcze 10 minut pod przykryciem.
Sekretem pysznego sushi jest zaprawa do ryżu. Wymieszajcie dokładnie 3 łyżki octu ryżowego, z 2 łyżeczkami cukru oraz pół łyżeczki soli. Następnie dodajcie całość do ugotowanego ryżu.
Dostępność oraz ceny produktów w sklepie stacjonarnym mogą różnić się od cen w sklepie internetowym.