Ryż jaśminowy to jedna z odmian ryżu długoziarnistego. Po ugotowaniu jest delikatny i sypki. Ma charakterystyczny zapach, z lekko wyczuwalną nutą jaśminu. Jest lekkostrawny i świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań dietetycznych.
Ryż jaśminowy — jak gotować?
Smak ryżu w dużym stopniu zależy od sposobu jego gotowania. Dlatego, jeśli chcecie cieszyć się oryginalnymi walorami ryżu jaśminowego, przygotowanie jest tu kluczowe.
Gotując ryż, musicie zachować odpowiednie proporcje. Na jego jedną porcję, powinny przypadać dwie, lekko osolonej wody. Ryż powinien gotować się około 12 minut.
Ryż jaśminowy — z czym podawać?
Ryż jaśminowy świetnie sprawdzi się przede wszystkim do potraw orientalnych. To rewelacyjny dodatek do indyjskiej tikka masali lub tajskiego curry. Polecamy Wam także przygotować ryż jaśminowy na słodko, na przykład z owocowym musem, lub w formie zapiekanej — z jabłkami i cynamonem.
Dostępność oraz ceny produktów w sklepie stacjonarnym mogą różnić się od cen w sklepie internetowym.