Chili Sin Carne to klasyczne danie kuchni teksańskiej. Jest to wegetariańska wersja dania mięsnego, czyli słynnego chili con carne. Nasz gęsty sos pomidorowy z warzywami i roślinnym mięsem idealnie pasuje do nachosów, meksykańskiej tortilli lub klasycznych naleśników, a także makaronów i innych kreatywnych dań. Nasza wersja jest w 100% roślinna, dzięki czemu sos chili sin carne od marki Primavika jest odpowiedni dla wegan i wegetarian. W słoiku z naszym wegańskim chili sin carne zamknęliśmy bardzo aromatyczny i gęsty sos pomidorowy. Znalazła się w nim również kukurydza oraz czerwona fasola – podstawowe składniki każdego teksańskiego chili. Papryka doskonale komponuje się z pozostałymi warzywami oraz przyprawami, a także z roślinnym mięsem mielonym, które sprawia, że nasze Chili Sin Carne jest bardzo sycące. Całość tworzy bardzo ciekawą i apetyczną mieszankę. Sos jest wartościowym źródłem białka i zawiera tylko naturalnie występujące cukry. Brak konserwantów, glutaminianu oraz fosforanów i barwników, a także niska zawartość tłuszczów nasyconych sprawia, że posiłek przygotowany z Chili Sin Carne Primavika będzie bardzo pożywny i zdrowy. Chili Con Carne to tradycyjna potrawa z Teksasu, który przed laty był stanem hiszpańsko-meksykańskim, dlatego teksańskie chili często kojarzy się z kuchnią meksykańską i podawane jest z meksykańskimi tortillami lub nachos. Nazwa Chili Con Carne pochodzi z języka hiszpańskiego. W przetłumaczeniu na język polski oznacza dosłownie chili z mięsem. Z kolei Chili Sin Carne to po polsku chili bez mięsa. Wegański sos Chili Sin Carne to klasyczna potrawa kuchni teksańskiej, która oryginalnie podawana jest z meksykańską tortillą lub z ryżem. Nasza wersja sosu idealnie pasuje także do nachosów oraz naleśników. Chili Sin Carne będzie doskonale komponowało się także z plackami ziemniaczanymi i wieloma innymi daniami w klimacie teksańskim lub meksykańskim
- Alergeny: GLUTEN;SELER;
- Bez cukru: NIE
- Bezglutenowy: NIE
- Bezlaktozowy: TAK
- Białko: 8.6
- Bio: NIE
- Błonnik: 1.2
- Cukry: 2.8
- Kwasy: 0.2
- Możliwe alergeny: GLUTEN;SELER;SOJA;
- Pochodzenie: Polska
- Skład: woda, czerwona papryka 23%, ugotowana czerwona fasola 17%, koncentrat pomidorowy 14%, teksturowane białko pszenne 22%, cebula, kukurydza konserwowa (ziarno kukurydzy, woda, sól) 10%, olej rzepakowy, ekstrakt drożdżowy, skrobia kukurydziana, przyprawy, bulion warzywny (sól, warzywa suszone[pasternak, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, seler liść, pietruszka nać], olej rzepakowy, kurkuma, lubczyk liść), sól morska, chili 0,2%.
- Tłuszcz: 2.3
- Waga brutto: 0,475
- Waga netto: 0,300
- Wartość odżywcza: 361kJ/86 kcal
- Wegański: NIE
- Wegetariański: TAK