To malutkie orzeszki, które kryją w sobie wielką moc. Dotyczy to zarówno ich smaku, jak i właściwości. Orzechy piniowe to w rzeczywistości nasiona z szyszek sosny, co z pewnością zdradzi Wam ich piękny aromat. Możecie wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów. Koniecznie dodajcie je do ulubionej sałatki oraz deserów.
Orzeszki pini — z czym to się je?
Orzeszkami pini możecie zajadać się zarówno bezpośrednio z opakowania, jak i w formie dodatku do różnego rodzaju dań lub domowej granoli. My polecamy lekko je podprażyć - wtedy smakują jeszcze lepiej. Piniole to także jeden z podstawowych składników jednego z najpopularniejszych włoskich sosów. Przepis na pesto z orzeszkami pini jest prosty. Do garści nasion dorzućcie świeżą bazylię, oliwę z oliwek oraz czosnek. Wystarczy wszystko zblendować i gotowe!
Orzechy piniowe — korzyści zdrowotne
Orzechy pini są świetnym źródłem tłuszczów w diecie. Zawierają mnóstwo cennych kwasów tłuszczowych. W tym kwas pinolenowy, który odpowiedzialny jest za hamowanie łaknienia.
Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów orzeszki piniowe usprawniają pracę mózgu. Wspomagają przy tym koncentrację i mają właściwości antystresowe. Oczywiście wszystkie te korzyści zaobserwować można przy regularnym uzupełnieniem nimi posiłków.
Dostępność oraz ceny produktów w sklepie stacjonarnym mogą różnić się od cen w sklepie internetowym.