Orzechy makadamia to jedne z najsmaczniejszych orzechów. Słyną ze swojego delikatnego, lekko słodkawego smaku i kremowej konsystencji. Mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Dołączenie ich do codziennej diety może zapewnić Wam wiele korzyści.
Orzechy makadamia — właściwości
Właściwości zdrowotne orzechów makadamia, czynią je jednymi z najbardziej wartościowych orzechów na świecie. Zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. W związku z tym przyczyniają się do obniżenia złego cholesterolu LDL. Warto wzbogacić dietę w orzechy makadamia przy chorobach sercowych i związanych z układem krążenia.
Orzechy macadamia mają działanie antyoksydacyjne i ograniczają działanie wolnych rodników. Są więc naturalną receptą na piękną i gładką skórę.
Orzechy makadamia — wartości odżywcze
Orzechy makadamia są bogate w witaminy A, E oraz te z grupy B. Mają w składzie także cynk, magnez, wapń i fosfor. Orzechy makadamia w około 75% składają się z tłuszczu. Czyni je to najtłustszymi orzechami świata. W związku z tym są też bardzo kaloryczne. 100 gram to ponad 700 kcal. Na szczęście 1 lub 2 orzechy dziennie, całkowicie wystarczą, abyście mogli czerpać z nich to, co najlepsze.
Dostępność oraz ceny produktów w sklepie stacjonarnym mogą różnić się od cen w sklepie internetowym.