Mąka z tapioki wytwarzana jest z manioku. To roślina bulwiasta uprawiana przede wszystkim w Ameryce Południowej i Afryce. Ma bardzo szerokie zastosowanie i jest dobrym źródłem węglowodanów w diecie.
Mąka z tapioki — zastosowanie w kuchni
Sposobów na zastosowanie mąki z tapioki jest naprawdę wiele. Warto mieć ją w swojej kuchni, by używać jej samodzielnie, a także po to, by mieszać ją z innymi mąkami.
Zapach i smak mąki z tapioki jest neutralny. Z tego powodu idealnie sprawdzi się do zagęszczania sosów i zup. Polecamy użyć jej również do przygotowania zdrowych, domowych kisieli oraz puddingów.
Czy możecie wykorzystać mąkę z tapioki do wypieków? Jak najbardziej! Produkt doskonale nadaje się do chleba, ciast oraz ciasteczek.
Mąka z tapioki — wartości odżywcze
Skrobia pozyskiwana z bulw manioku jest lekkostrawna i hipoalergiczna. W związku z tym jest produktem bezpiecznym dla dzieci. Mąkę z tapioki stosować mogą także osoby będące na diecie bezglutenowej.
Mąka z tapioki to źródło skrobi opornej. To rodzaj węglowodanów, które są pożywieniem dla dobroczynnych bakterii w układzie pokarmowym.
Dostępność oraz ceny produktów w sklepie stacjonarnym mogą różnić się od cen w sklepie internetowym.