Mąka sojowa wytwarzana jest z nasion soi. Ma wszystkie cenne właściwości, jakimi obdarzona jest ta roślina. To świetny zamiennik mąki pszennej. Jeśli szukacie zdrowej alternatywy do wypieków i innych dań, mąka sojowa sprawdzi się rewelacyjnie.
Mąka sojowa — właściwości
Soja to produkt, który kojarzy się przede wszystkim z dietą wegetariańską. Ten strączek ma w sobie tyle witamin i innych składników odżywczych, że doskonale radzi sobie z uzupełnieniem wszelkich niedoborów mogących wystąpić przy bezmięsnym odżywianiu. Jest świetnym źródłem witamin z grupy B, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu.
Mąka sojowa jest bezglutenowa. Może być więc stosowana u osób cierpiących na celiakię.
Mąka sojowa — jak ją zastosować?
Z mąki sojowej przygotujecie wiele ciekawych potraw. Świetnie sprawdzi się zarówno do pieczenia ciast, jak i dań wytrawnych oraz naleśników. Możecie wykorzystać ją także do zagęszczania zup i sosów. Mąka sojowa ma niski indeks glikemiczny i jest bogatym źródłem białka roślinnego. Dlatego też potrawy z niej wykonane sycą na długi czas.
Dostępność oraz ceny produktów w sklepie stacjonarnym mogą różnić się od cen w sklepie internetowym.