Mąka gryczana ze względu na intensywny smak często jest mieszana z innymi. Jest niezbyt miałka (drobnoziarnista) o charakterystycznym, podpalanym smaku gryki. Nadaje wypiekom ciemną barwę. Jest bogata w żelazo, wapń, potas, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze. Sprawia, że produkt końcowy ma obniżony indeks glikemiczny oraz wydłuża jego trwałość.
- Bez cukru: NIE
- Bezglutenowy: NIE
- Bezlaktozowy: NIE
- Białko: 12,6
- Bio: TAK
- Cukry: 2,5
- Kwasy: 0,7
- Możliwe alergeny: GLUTEN;ORZECHY;SEZAM;
- Pochodzenie: Polska
- Skład: mąka gryczana* *składnik pochodzący z rolnictwa ekologicznego
- Sól: 0,03
- Tłuszcz: 3,1
- Waga brutto: 0,508
- Waga netto: 0,500
- Wartość odżywcza: 1609/382
- Wegański: NIE
- Wegetariański: NIE