Ryż brązowy jest świetnym źródłem selenu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i witamin B1, B3 i B6. Podczas procesu mielenia łuski są usuwane z surowego ziarna, aby odsłonić ryż , podczas gdy warstwa otrębów bogata w witaminy B i minerały pozostaje nieuszkodzona. W przeciwieństwie do białego ryżu ryż brązowy jest znacznie bardziej wartościowy pod względem odżywczym.
- Bez cukru: NIE
- Bezglutenowy: TAK
- Bezlaktozowy: TAK
- Białko: 7,6
- Bio: NIE
- Błonnik: 4,3
- Cukry: <1,0
- Skład: chpisy 83% (ryż brązowy pełnoziarnisty 85%, chia (Salviahispanica) 5%, quinoa 5%, proso), oliwa z oliwek 16%, sól 1%.
- Sól: 0,97
- Waga brutto: 0,065
- Waga netto: 0,060
- Wartość odżywcza: 1949/464
- Wegański: TAK
- Wegetariański: TAK