- Mangan, minerał wzmacniający mózg, który pomaga zapobiegać zaburzeniom poznawczym i pomaga zachować koncentrację, czujność i jasne myślenie.
- Fosfor, minerał, który wzmacnia kości i zmniejsza ryzyko osteoporozy.
- Magnez, minerał o właściwościach poprawiających nastrój i zmniejszających niepokój (który również pomaga złagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego).
- Witamina B6, również ważna dla regulacji nastroju i zdrowia mózgu.
- Żelazo, które sprzyja zdrowej ciąży oraz zwiększonej energii i skupieniu. Przeciwutleniacze (np. Kwasy fenolowe), które mogą chronić przed chorobami serca i niektórymi nowotworami.
- Składniki Ziarno amarantusa
- Przechowywanie Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
- Zastosowanie Do wypieków (chleba, ciastek, bazy do tart), dodatek do potraw wegetariańskich (zup, kotletów, klopsików lub w postaci farszu). Z amarantusa produkuje się także mąkę, która może być dobrym uzupełnieniem innych mąk - dzięki znacznej zawartości składników mineralnych, podnosi wartość odżywczą produktu lub potrawy. Mąka z amarantusa nie nadaje się jednak do wszystkich wypieków, ponieważ nie zawiera glutenu – białka uelastyczniającego ciasto. Trzeba również pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, mąka ta szybko ulega jełczeniu, zatem nie powinna być za długo przechowywana. Najlepiej samemu przyrządzić mąkę, mieląc bardzo drobno ziarna w młynku do kawy.
- Informacje o alergenach W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Dostępność oraz ceny produktów w sklepie stacjonarnym mogą różnić się od cen w sklepie internetowym.